Przepis na filety zapiekane z mozzarellą pochodzi z serwisu Eatwell101.com Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 kulka miękkiej mozzarelli 4 łyżki białego serka (np. Almette) 2 duże garści szpinaku ½ szklanki pęczaku Garść umytej rukoli Pęczek rzodkiewek 1 łyżeczka masła Kilka uwag do przepisu: filety zapiekane z mozzarellą najlepsze są z pojedynczych, cienkich płatów piersi z kurczaka, bez polędwiczki. Filety zapiekane z mozzarellą są daniem bardzo prostym, za to ładnie prezentującym się na talerzu i spokojnie można je podać na proszony obiad. Sól Marynata 1 starty ząbek czosnku lub łyżeczka suszonego 1 łyżka oleju 1 łyżka przyprawy włoskiej ( przepis tutaj ) lub po pół łyżeczki tymianku i oregano ) lub po pół łyżeczki tymianku i oregano ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Filety zapiekane z mozzarellą wcześniej są krótko marynowane, dzięki czemu nabierają aromatu ziół, a potem zapieczone pod kołderką z dwóch rodzajów sera, przedzielonych mięciutkim szpinakiem. Według nas, filety zapiekane z mozzarellą najlepiej smakują z pęczakiem i ryżem, bez żadnych ekstrawagancji jeśli chodzi o przyprawy, bo kurczak jest aromatyczny i dobrze przyprawiony. Filety zapiekane z mozzarellą podawaj od razu, kiedy są gorące, a ser pięknie ciągnie się jak na pizzy. Zrobiliśmy ten przepis z bardzo dobrym, twardym serem kozim, ale zarówno wizualnie jak i smakowo flety zapiekane z mozzarellą wygrywają. Na wierzchu tworzy się chrupiąca skorupka z mozzarelli a pod spodem jest kremowy biały serek. Łatwe Liczba porcji: 2 Jedna z najprostszych zapiekanek i przy tym jedna z najsmaczniejszych. Przesyp do garnka, zalej niepełną szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu 25 minut. Posmaruj każdy filet 2 łyżkami serka białego, połóż na każdym porcję szpinaku, a na wierzchu ułóż mozzarellę. Filety zapiekane z mozzarellą i szpinakiem to niesłychanie proste daniem i niezwykle smacznym. Efekt jest taki, że od góry masz chrupiącą, brązową mozzarellę, dalej rozpływający się w ustach szpinak, a na samym końcu kremowy biały serek.