Burgery z czerwonej fasoli i boczniaków Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 200 g boczniaków lub pieczarek 1/2 szklanki płatków owsianych Garść szpinaku 1 ząbek drobno posiekanego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (to jest wersja dość pikantna, zmniejsz ilość jeśli nie lubisz ostrych potraw) 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Nieweganom te wszystkie flaczki z boczniaków, smalce z fasoli mogą wydać się dziwne, bo w sposób oczywisty kojarzą się z potrawami mięsnymi, a nie mają z nimi, jeśli chodzi o smak, nic wspólnego. Na koniec jeszcze jedna uwaga: być może dziwi Was dość długi czas smażenia burgerów (5 minut z każdej strony), ale chodzi o to, żeby się ładnie podpiekły i na zewnątrz wytworzyła chrupiąca skórka, kryjąca kremowy środek. Smaż burgery po 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Hamburger automatycznie kojarzy się z kawałkiem dobrze wysmażonego mięsa. Nawet najwięksi miłośnicy wysmażonego wołowego burgera raz na jakiś czas powinni zjeść wegetariańską wersję. Dobry wegetariański hamburger spokojnie może zastąpić hamburgera wołowego: ma smak, odpowiednią konsystencję i jest pożywny. W sezonie najlepiej je zrobić z prawdziwków. Naszym zdaniem zmiksowany szpinak sprawia, że burgery są jeszcze delikatniejsze w smaku.