NIEDZIELNY OBIAD: SKRZYDEŁKA „BUFFALO” Z DOMOWYM SOSEM BBQ

Agnieszka
Obiad
22.09.2018 10:11
NIEDZIELNY OBIAD: SKRZYDEŁKA „BUFFALO” Z DOMOWYM SOSEM BBQ

Piecz 30 minut w 200 st) i z sałatą, np. z posiekanej drobno kapusty pekińskiej, polanej vinegretem z musztardą miodową (1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, łyżeczka musztardy miodowej). 1 łyżka sosu worcester 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 łyżki papryki czerwonej ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka masła Przygotowanie: Krok 1 Od skrzydełek odetnij końcówki (zachowaj na bulion) i tak przygotowane włóż do głębokiej misy. Składniki: 12 skrzydełek z kurczaka 1 łyżka oleju 1 łyka soli 1 łyżka czosnku suszonego Sos barbecue: Opakowanie passaty pomidorowej 400 g 2 łyżki cukru 1 łyżka octu winnego Nasz przepis na domowy sos BBQ inspirowany jest przepisem Marthy Stewart, z tą różnicą, że robimy go na bazie passaty pomidorowej a nie keczupu (jak robi Martha), dzięki czemu jest on lżejszy i zdrowszy. W obydwu przypadkach na koniec pieczenia, już po zanurzeniu w sosie, trzeba mocno podkręcić temperaturę, żeby na powierzchni skrzydełek powstała przyjemna skorupka. Skrzydełka buffalo z domowym sosem BBQ to diabelnie sprytny przepis na super przyprawione skrzydełka, których… nie trzeba przyprawiać, czy marynować. Podawaj z frytkami pieczonymi w piecu (pokrój dobrze umyte, nieobrane ziemniaki w grube frytki, skrop olejem, posyp suszonym oregano i solą, wymieszaj. Jest jeszcze jeden sposób: upiec skrzydełka i na koniec zanurzyć je w sosie barbecue. Jeśli chodź o sam sos, możecie użyć kupionego, ale gorąco polecamy Wam domową wersję sosu BBQ (z pewnością wyjdzie taniej, ale przede wszystkim bez chemii). W rondelku rozgrzej masło, wrzuć na nie z grubsza posiekaną cebulę. Obtocz skrzydełka dokładnie w sosie i przełóż z powrotem do piekarnika. Żeby skrzydełka miały smak trzeba je wcześniej natrzeć przyprawami, potrzymać w marynacie, albo wrzucić do panierki. Skrzydełka według tej receptury można piec i na grillu i w piekarniku. Krok 3 Upieczone skrzydełka znowu przełóż do głębokiej misy i dodaj do nich sos barbecue – około jednej trzeciej zawartości. Smaż na średnim ogniu (uważaj, żeby nie przypalić masła) około 5 minut. W połowie pieczenia przewróć skrzydełka na drugą stronę. Przełóż skrzydełka na ruszt albo tackę (skórką do góry) i włóż do piekarnika. Sprawa w teorii banalna, w rzeczywistości nie taka prosta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/niedzielny-obiad-skrzydelka-buffalo-z-domowym-sosem-bbq/