mrożonego groszku lub kilka łyżek groszku konserwowego z puszki ok. 1/2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki cukru 2 łyżki masła 1 płaska łyżka mąki Obraną, umytą marchewkę kroimy w kostkę. Marchewkę umieszczamy w garnku, dodajemy sól oraz cukier, a następnie podlewamy wodą (powinna ona sięgać mniej więcej do połowy marchewki). Do półmiękkiej marchewki dodajemy mrożony groszek (jeśli dodajemy groszek konserwowy można zrobić to dopiero po dodaniu zasmażki). Tak przygotowana marchewka z groszkiem to idealny dodatek do ryby czy mielonych kotlecików. około 600 g marchewki 1/3 szkl. Nawet w moim rodzinnym domu Mama robi ją inaczej niż ja (bardziej płynną i raczej twardszą). Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy przygotowaną zasmażkę do marchewki.