Dobry tłuszcz z ryby Charakterystyczną cechą mięsa ryb morskich jest fakt, że ilość tłuszczu w porównaniu z białkiem jest zwykle dwa razy wyższa. Ryba dla zabieganych Cały sekret prozdrowotnych właściwości ryb tkwi w odpowiednim przygotowaniu – nie powinniśmy smażyć ich na głębokim tłuszczu w panierce. Bardzo ważne jest, że to przede wszystkim tłuszcz bogaty w kwasy omega-3. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 mają działanie przeciwzapalne i hamują powstawanie wolnych rodników. Składniki: - 400 g mięsa z turbota - 1/2 cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 kajzerka - 1 jajko - 1 łyżka koperku - sól - pieprz - olej do smażenia i smarowania rąk - 3-4 łyżki zmielonych orzechów Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Skład aminokwasowy białka mięsa ryb jest bardzo korzystny z punktu widzenia żywieniowego, nawet w rybach przetworzonych technologicznie. Produkty rybne są najlepszym źródłem białka spośród produktów pochodzenia zwierzęcego, w świeżym mięsie ryby znajduje się od 13–24 proc. białka. Dziś w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam kotlety rybne pieczone w orzechowej panierce. Natomiast, aby wydobyć i podkreślić smak ryb, używajmy w kuchni soku z cytryny lub ziół, takich jak natka pietruszki, bazylia lub tymianek. Kotlety rybne pieczone w orzechowej panierce Styczeń jest z reguły miesiącem postanowień noworocznych. Wynika to z faktu, że mięso ryb poddaje się szybkiej i krótkiej obróbce w wysokich temperaturach. O diecie dla aktywnych Białko uznawane jest za najważniejszy makroskładnik w diecie ludzi aktywnych i powinno być uzupełniane przede wszystkim ze źródeł zwierzęcych. Bogate w białko Ryby zawierają łatwo przyswajalne białko – dla białka ryb strawność wynosi do 97 proc. W efekcie zawiera ono wszystkie niezbędne aminokwasy w ilościach nawet przekraczających zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia. Dodatki w postaci frytek, ziemniaków, mąki i bułki tartej warto zamienić na kaszę lub ryż i bardzo dużo warzyw. Jednym z produktów, które dobrze wpływają na zdrowie i na naszą kondycję są ryby.