Składniki na fasolkę po bretońsku: 400 g suchej fasoli Piękny Jaś 400 g pieczarek 400 g kiełbasy dobrej jakości cebula butelka passaty pomidorowej (około 750 ml) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek, papryka ostra Przygotowanie Fasolkę zalewamy około dwoma litrami zimnej wody i zostawiamy na noc, a przynajmniej na 5-6 godzin. Fasolkę gotujemy na wolnym ogniu przez około dwie godziny, aż stanie się miękka. Na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju wrzucamy najpierw cebulę i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy kiełbasę. Danie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, ale wymaga nieco czasu, gdyż fasola gotuje się kilka godzin, aż była miękka. Z podanych składników wychodzi kilka porcji, więc może stanowić obiad na dwa dni. Jeśli nie macie tyle czasu, suchą fasolę można zastąpić taką z puszki, ale wg mnie lepsza jest ta gotowana. Kiełbasę z pieczarkami dodajemy do garnka z fasolą.