Paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym

Milena
Przekąski
13.10.2020 13:55
Paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym

Składniki na paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym: Ciasto: 450 g mąki pszennej 250 ml wody opakowanie drożdży suchych (8 g) lub 25 g drożdży świeżych pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 2 duże cebule łyżka ketchupu sól, pieprz, ostra papryka Pozostawiamy je w misce przykrytej ściereczką w ciepłym miejscu (zimą ciasto najlepiej umieścić koło grzejnika), aż podwoi swoją objętość, czyli na około godzinę. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym to pyszna przekąska, którą można podać na imprezie albo wziąć ze sobą jako lunch do szkoły czy pracy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z mięsem mielonym. Wyrośnięte ciasto przekładamy z miski na stolnicę i krótko wyrabiamy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Paszteciki nakrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut, aby podrosły. Podrośnięte paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Wychodzą miękkie i puszyste, a robi się je stosunkowo szybko, nie licząc czasu jaki trzeba poświęcić na wyrośnięcie ciasta. Dodatkowo: jajko do posmarowania Przygotowanie Świeże drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i cukier, oraz około 1/3 szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/10/paszteciki-drozdzowe-z-miesem-mielonym/