Bardzo polecam! :) Składniki na 10 drożdżówek: 400 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych 200 ml mleka 2,5 łyżki cukru 1 jajko 30 g masła pół łyżeczki soli Nadzienie orzechowe: 200 g zmielonych orzechów włoskich, lub innych ulubionych 100 g cukru brązowego miałkiego 100 ml śmietanki kremówki 30% kilka kropli aromatu rumowego Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut. Ciasto: Zrobić rozczyn z drożdży ( jeżeli używacie drożdży suchych wystarczy wymieszać je z mąką) Każdy z kawałków skręcić w połowie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach od siebie. Wlać odrobinę letniego mleka, wymieszać ( rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany ), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. ; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 godziny ). Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z cukrem oraz z solą. Wychodzą mięciutkie, aromatyczne, smakują bardzo dobrze nawet na drugi dzień ( o ile dotrwają do następnego dnia, znikają bowiem...jak świeże bułeczki ;) ). Na rozwałkowanym cieście rozsmarować nadzienie, na całej powierzchni, następnie zawinąć 1/3 ciasta do środka - wzdłuż dłuższego boku. Stolnicę/blat podsypać lekko mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 50x30 cm. Tak złożone ciasto pokroić na 10 kawałków o szerokości około 5 cm.