🙂 Składniki na chlebek bananowy: 300g mąki pszennej 40g orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka zmielonych goździków łyżeczka gorzkiego kakao szczypta soli 150g czekolady deserowej 2 jajka 120g masła 140g brązowego cukru 20g drobnego cukru do wypieków 500g rozgniecionych bananów sok wyciśnięty z połowy cytryny Przepis na chlebek bananowy, ale troszkę różniący się od wszystkich innych, bo jest z dodatkiem orzechów włoskich, przypraw korzennych oraz czekolady deserowej. Przekładamy ciasto do keksówki (wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach 10×30 i wkładamy do piernika nagrzanego do 170°C na opcję góra-dół. Dodajemy rozgniecione banany, miksujemy do połączenia się składników, a następnie dodajemy suche składniki. Wszystkie suche składniki, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, zmielone goździki i kakao przesiewamy do mniejszej miseczki. Na samym końcu dodajemy wyciśnięty sok z połówki cytryny.