Spaghetti al ragu

Agnieszka
Makarony
15.01.2021 14:03
Spaghetti al ragu

Pewnie wiesz, że nie ma czegoś takiego jak spaghetti po bolońsku, bo właściwa nazwa to makaron al ragu, czyli z mięsem, ale nie wiemy czy zdajesz sobie sprawę, jak łatwo zrobić tę prostą i pyszną potrawę domowym sposobem. Krok 4 Po 5 minutach od nastawienia sosu, nalej do szerokiego garnka ze 2 litry wody, wstaw na kuchenkę, dobrze posól, doprowadź do wrzenia, zmniejsz nieco temperaturę, wsyp makaron. Składniki: - 250 g mielonego mięsa - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka oregano - Siekana zielenina: bazylia, pietruszka, rukola - Tarty parmezan do posypania - 1 łyżka oliwy lub oleju Polecamy nasz niecodzienny przepis na wegetariański makaron al ragu z sosem na bazie kalafiora i grzybów. Krok 3 Po 15 minutach duszenia sosu, wlej go do rondla z mięsem, wstaw go na kuchenkę i duś jeszcze 15 minut. Łatwe Liczba porcji: 2 duże W życiu można iść na skróty i kupić słoik chemicznego sosu bolońskiego, żeby zrobić w domu spaghetti bolognese. Najprostszy sos al ragu na serio jest taki, a przy tym jest po prostu pyszny. Sos pomidorowy - 450 ml sosu pomidorowego - 1/2 cebuli - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła Przygotowanie: Wstaw na kuchenkę najpierw na średni ogień, a kiedy sos zacznie bulgotać, zmniejsz temperaturę. Dodaj mięso, podkręć temperaturę i smaż na dość mocnym ogniu, rozdrabniając szpatułką mięso na małe kawałki. Dlatego podczas duszenia dobrze jest odparować jak najwięcej wody, żeby w sosie został tylko zredukowany, słodki, bo skarmelizowany przecier pomidorowy. Krok 1 Wlej sos pomidorowy do garnka, włóż do niego obraną połówkę cebuli, obrany ząbek czosnku i łyżkę masła. Przełóż go do sosu mięsnego, wymieszaj, wlej wodę spod makaronu i mieszaj całość szczypcami tak, żeby makaron wchłoną jak najwięcej sosu. Sos al ragu powinien być zwarty, zawiesisty, nawet suchy – mięso nie może pływać w sosie pomidorowym. Rozłóż makaron al ragu na talerze, posyp tartym parmezanem i zieleniną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/sos-al-ragu/