RUBINOWY BARSZCZ Z USZKAMI

Agnieszka

Zupy

12.12.2019 11:07

RUBINOWY BARSZCZ Z USZKAMI

Polecamy! Patentów na robienie barszczu wigilijnego jest sto tysięcy, a jak mówią różni ludzie, może nawet jeden więcej 🙂 (kto zgadnie skąd zaczerpnięty jest ten cytat temu zrobimy uszka na święta). Składniki (barszcz wigilijny dla 6 osób): 1 kg buraków 6 jabłek deserowych lub 3 szare lub złote renety 1 mała cebula Ząbek czosnku Liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego Łyżeczka majeranku (opcjonalnie) Pół szklanki wywaru z grzybów suszonych Sól, pieprz Szczypta gałki muszkatołowej Zobacz też nasz sprawdzony przepis na uszka z grzybami, idealne do tego barszczu. Można go dodać dla podkręcenia smaku, ale kto nie lubi lub nie ma pod ręką zakwasu, ten może wykorzystać sok z cytryny. Pilnuj, żeby barszcz nie zagotował się, czyli żeby nie zawrzał, ale gotował się w wysokiej temperaturze. Testowaliśmy wiele z nich, ale najbardziej lubimy barszcz wigilijny zrobiony w sposób najprostszy, choć wymagający trochę czasu. Pokrojone, nieobrane ćwikły zalewamy zimną wodą, dodajemy jabłka i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy przez 2-3 godziny. Jeśli wolisz bardziej słodki barszcz możesz dodać np. trochę miodu i zrównoważyć smak sokiem z cytryny. Do tego uszka z miękkiego cista bez jajek, które, jak to uszka, wymagają trochę pracy. Zamiast niej możesz użyj buraczanego zakwasu w proporcji pół szklanki na litr czystego barszczu. Buraki trzymamy na ogniu przez 2-3 godziny. Barszcz odstaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie przecedź przez gazę. Gdyby zaczął wrzeć, zdejmij pokrywkę z garnka i dolej trochę zimnej wody. Podgrzewaj na wolnym ogniu aż woda zagrzeje się i zacznie mrugać.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/przepisy-na-wigilie-rubinowy-barszcz-z-uszkami/