Czekoladowe tartaletki sernikowe z dynią

Dorota
Ciasta
14.01.2021 19:23
Czekoladowe tartaletki sernikowe z dynią

Składniki na masę: 250 g twarogu sernikowego ⅓ szklanki erytrolu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 30 g gorzkiej czekolady ½ szklanki puree z dyni 1 łyżeczka przyprawy korzennej lub cynamonu Do przyozdobienia: ½ szklanki posiekanych i uprażonych orzechów włoskich Wskazówki: Żeby zrobić dyniowe puree najlepiej upiec pokrojoną na mniejsze kawałki dynię w piekarniku – wystarczy skropić ją lekko oliwa i piec około 20-30 minut w 180ºC (w zależności od dyni). Te czekoladowe tartaletki sernikowe z dynią to pyszny deser do kawy, na śniadanie i na przyjęcie – w sam raz na jęden kęs! Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! Składniki na spód: 180 g mąki 20 g kakao 2 łyżki erytrolu 100 g masła 2 łyżki jogurtu szczypta soli Składniki na masę – oprócz czekolady i puree dyniowego i przyprawy – krótko miksujemy. W tym czasie dzielimy czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Liczba porcji: 11 Czas przygotowania: 15 minut + 35 minut pieczenia + 30 minut chłodzenia Wykrawamy koła, którymi wylepiamy spód foremek do tartaletek (nie zapominamy o brzegach) – jeżeli nie są silikonowe, wcześniej nacieramy je masłem i obsypujemy mąką. Na spód wylewamy warstwę dyniową, następnie nakładamy łyżką warstwę czekoladową i patyczkiem do szaszłyków robimy esy floresy. Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą, kakao i erytrolem na stolnicy. Możliwe, że trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia o 5-10 miut, trzeba obserwować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/czekoladowe-tartaletki-sernikowe-z-dynia/