Składniki na fit sernik na jogurcie (tortownica o średnicy 24 cm): Spód: - 8 (35 g) łyżek otrębów pszennych - 200 ml jogurtu greckiego - 2 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu Masa sernikowa: - 1 kg jogurtu greckiego - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru - 4 jajka - 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu - szczypta soli Przygotowanie Wszystkie składniki na spód przekładamy do miski, dokładnie mieszamy i wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli całość podzielimy na 12 porcji, to jedna będzie miała około 150 g i zawierała tylko 200 kcal, czyli o wiele mniej niż w tradycyjnym serniku. Dzięki nie narażaniu go na gwałtowną zmianę temp powinien nie opaść zbyt radykalnie. Gotową masę wylewamy na otrębowy spód (lekko wystudzony, ale nie musi być zimny). Fit sernik na jogurcie greckim jest lekki, puszysty i bardzo pyszny. Choć jest to sernik bez sera, to w smaku bardzo przypomina zwykły pieczony sernik. Następnie uchylamy piekarnik i nie wyjmujemy sernika dopóki nie wystygnie.