😉 Składniki: Na jedno ciasto: (ja przygotowałam dwa osobne ciasta, każde z podanych poniżej składników) - 3 szklanki mąki pszennej – u mnie maka do pizzy typ 00 TOTA (polecam!) - szczypta soli - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki oleju rzepakowego - 1 szklanka ciepłej wody - 40 g świeżych drożdży Dodatki: - pizza nr 1: 3 nugettsy (np. z tego przepisu), około 200-250 g sera mozzarella wiórki - pizza nr 2: 4 pieczarki, 5-6 plasterków kiełbasy krakowskiej z kurczaka, 1 mała czerwona papryczka, około 200-250 g sera mozzarella wiórki - prosty sos pomidorowy na spód - niewielka ilość oleju Uwaga! Posypujemy serem, nakładamy dodatki (pizza nr 1 pocięte na plasterki kawałki kurczaka, pizza nr 2: obrane i pokrojone na plasterki pieczarki, pokrojona papryka i pokrojone na pół kawałki kiełbasy krakowskiej z kurczaka). Pizza rodzinna – dwie wersje Dziś u mnie nie jedna, a dwie domowe pizze 😉 (specjalnie na przyjazd siostrzeńca) Pizza z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszna i duża. Z ciasta tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce – najlepiej na godzinę, ale można krócej. Czas może być różny w zależności od piekarnika, ja dziś pod koniec włączyłam jeszcze termoobieg na 3-4 minuty. Wykładamy ciasto i ugniatamy na kształt pizzy (warto rękę posmarować niewielką ilością oleju). Czyli dla każdego coś dobrego 😉 To kto się skusi na taką domową pizze? Jeśli będziecie piekli tylko 1 pizze (nie jednocześnie dwie) może się upiec szybciej. Całość zagniatamy przez dłuższy czas ręką, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (ciasto nie powinno się kleić). Blaszki odstawiamy na czas nagrzania piekarnika do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Druga wzbogacona o pieczarki, paprykę i plasterki kiełbasy krakowskiej z kurczaka. Na każdy papier nalewamy niewielką ilość oleju. Przygotowanie: Jak przygotować ciasto na pizze? Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika (u mnie środkowy poziom i jeden poziom niżej).