Ciasto na około 30 sztuk (to zależy od wielkości chinkali i grubości ciasta): 0,5 kg mąki pszennej 300 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli opcjonalnie 2 łyżki oleju, by ciasto było bardziej elastyczne Mięsny farsz: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego cebula 2 płaskie łyżeczki soli 3 ząbki czosnku garść świeżej kolendry (ewentualnie natki pietruszki) 300 ml rosołu lub ewentualnie wody łyżka oleju lub masła Składniki na ciasto umieść w misce, zagnieć tak, jak ciasto na pierogi. By odgrzać chinkali, można je podsmażyć na patelni, podgrzać w mikrofali, ale najlepiej wrzucić je do gotującej się wody na 5 minut (będą smakować tak, jak ugotowane przed chwilą). Gotowe chinkali wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. By je zjeść, najpierw należny chwycić palcami za czubeczek, ugryźć z jednej strony, wypić ze środka bulion i zjeść całą resztę. Mięso umieść w misce, dodaj przestudzoną cebulę, rosół, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną kolendrę oraz sól. 👍 To nic innego jak kołduny mające w środku mięso mielone i bulion. Kilka lat temu koleżanka zabrała mnie do gruzińskiej knajpki – tam po raz pierwszy spróbowałam chinkali😉 Pyszne!