Ciasto biały puszek

Magda
Ciasta
12.01.2021 8:05
Ciasto biały puszek

Ciasto - 180 g mąki pszennej - 100 g masła - 100 g cukru - 120 ml mleka - opakowanie cukru waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 białka Krem - 500 g ricotty (lub mascarpone) - 3-4 łyżki cukru pudru - kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie) - Do ciasta stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem, 2-3 łyżki mąki, następnie odrobina mleka. W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. Nie wsypujemy całej mąki ani nie wlewamy całego mleka od razu do ciasta, ponieważ w czasie pieczenia straci na delikatności i puszystości. - Na koniec do ciasta delikatnie wmieszamy ubitą na sztywno pianę z białek. Należy wbić w środek ciasta wykałaczkę – gdy przywarło do niej ciasto, trzeba je jeszcze piec, jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty i suchy, można zakończyć pieczenie. KULINARNE INSPIRACJE Na zakończenie chciałam polecić Wam zakładkę DESERY, w której znajdziecie moc inspiracji na domowe słodkości. Ciasto biały puszek Dziś chciałabym zaproponować Wam ciasto, które znakomicie wpisuje się w zimową, śnieżną aurę. Ciasto przygotowałam na samych białkach, bez użycia żółtek, dzięki czemu zachowało biały kolor i jest niezwykle puszyste. W naczyniu miksujemy ricottę z cukrem pudrem i aromatem migdałowym do uzyskania kremowej konsystencji. - Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratce do wystygnięcia. Po każdym dodaniu mąki i mleka, ciasto miksujemy z małą prędkością. Ciasto biały puszek, lekkie jak chmurka, delikatne, przełożone jedwabistym kremem z ricotty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/ciasto-bialy-puszek/