Przepis
Co jest potrzebne?
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki oleju
- sól
- 2 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- 5 łyżek sezamu
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
Jak przygotować?
Pierś umyć, przekroić w pół i delikatnie rozbić. Każdą część natrzeć z obu stron solą. Przyprawę wymieszać z olejem i tak przygotowaną marynatą natrzeć piersi. Włożyć do zamykanego pudełka i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Na pierwszy talerz wysypać mąkę, na drugim roztrzepać jajka, a na trzecim wymieszać sezam z bułką tartą. Kotlety panierujemy w tej kolejności. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kotlety z obu stron. Kiedy będą miały rumiany kolor wlać na patelnię trochę wody i dusić przez 5 minut pod przykryciem. Smacznego!