Przepis
Co jest potrzebne?
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 25 g drożdży
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łodygi rabarbaru
- cukier puder do posypania
- dżem czereśniowy do smaku
- olej do smażenia
Jak przygotować?
W garnuszku kruszymy drożdże, dodajemy po łyżce mąki i cukru, szczyptę soli i kilka łyżek ciepłego mleka. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( oczywiście polecam mój sposób z przepisu na ciasto drożdżowe ). Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy łyżką cukru i czekamy aż puści sok. Jajko roztrzepać, dodać resztę mąki i mleka, łyżkę cukru, cynamon i wyrośnięty rozczyn. Wszystko mieszamy ( można mikserem ) i odstawiamy znów do wyrośnięcia. Rabarbar odsączyć, dodać do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszać. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, a do czasu podania trzymamy w piekarniku podgrzanym do 50 stopni. Dekorujemy cukrem pudrem, podajemy dżem do smaku i gotowe!