Racuchy z rabarbarem

Krzysztof
29.07.2014 12:24
Racuchy z rabarbarem

Przepis

Co jest potrzebne?

- 1 szklanka mąki

- 3 łyżki cukru

- szczypta soli

- 1/3 łyżeczki cynamonu

- 25 g drożdży

- 1 jajko

- 1/2 szklanki mleka

- 2 łodygi rabarbaru

- cukier puder do posypania

- dżem czereśniowy do smaku

- olej do smażenia

Jak przygotować?

W garnuszku kruszymy drożdże, dodajemy po łyżce mąki i cukru, szczyptę soli i kilka łyżek ciepłego mleka. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( oczywiście polecam mój sposób z przepisu na ciasto drożdżowe ). Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy łyżką cukru i czekamy aż puści sok. Jajko roztrzepać, dodać resztę mąki i mleka, łyżkę cukru, cynamon i wyrośnięty rozczyn. Wszystko mieszamy ( można mikserem ) i odstawiamy znów do wyrośnięcia. Rabarbar odsączyć, dodać do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszać. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, a do czasu podania trzymamy w piekarniku podgrzanym do 50 stopni. Dekorujemy cukrem pudrem, podajemy dżem do smaku i gotowe!