Przepis
Na ok. 15 sztuk:
♦ 10 cienkich parówek (lub 5-6 grubych)
♦ 15-20 dkg sera żółtego
♦ 1 cebula
♦ 3 jajka
♦ 7-8 łyżek bułki tartej
♦ sól, pieprz, delikat do mięs
♦ płatków kukurydzianych i olej- do smażenia
Parówki obrać z osłonek. Starkować razem z serem i cebulą na tarce o dużych oczkach. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać (najlepiej wyrobić ręką). Przyprawić solą (i tu uważać, bo parówki i ser same w sobie są już słone!), pieprzem i delikatem.Z gotowej masy formować kotlety wielkości kotletów mielonych. Obtoczyć w płatkach kukurydzianych ( lub bułce tartej) i smażyć na rozgrznym oleju z obu stron.