Kotlety z parówek i sera w płatkach kukurydzianych

Ewelina
20.04.2014 11:38
Kotlety z parówek i sera w płatkach kukurydzianych

Przepis

Na ok. 15 sztuk:

♦ 10 cienkich parówek (lub 5-6 grubych)

♦ 15-20 dkg sera żółtego

♦ 1 cebula

♦ 3 jajka

♦ 7-8 łyżek bułki tartej

♦ sól, pieprz, delikat do mięs

♦ płatków kukurydzianych i olej- do smażenia

Parówki obrać z osłonek. Starkować razem z serem i cebulą na tarce o dużych oczkach. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać (najlepiej wyrobić ręką). Przyprawić solą (i tu uważać, bo parówki i ser same w sobie są już słone!), pieprzem i delikatem.Z gotowej masy formować kotlety wielkości kotletów mielonych. Obtoczyć w płatkach kukurydzianych ( lub bułce tartej) i smażyć na rozgrznym oleju z obu stron.