Kotlety w waflu

Ewelina
06.04.2014 21:17
Kotlety w waflu

Przepis

Jest to nie tyle przepis , co pomysł. Mięso na kotlety mielone przygotowuje się tak , jak zwykle (według własnego przepisu) , z tym , że potem zamiast formować owalne kotleciki , masę mięsną wkłada się pomiędzy dwa wafle , kroi na kwadraty lub trójkąty , panieruje i dopiero wtedy smaży. Kotleciki tuż po usmażeniu mają chrupiącą skórkę i ładnie się prezentują.

Składniki:

- ok. 500 g mięsa mielonego przyprawionego tak , jak zwykle na kotlety (ja wykorzystałam przepis na kotlety z pieczarkami , dodając jednak tym razem mniej mięsa niż w przepisie , a więcej pieczarek)

- 2 duże wafle (najlepiej kwadratowe , ale mogą być też okrągłe)

- 2 jajka do panierowania

- bułka tarta

Przygotowane mięso rozsmarować na waflu i przykryć drugim. Całość pokroić ostrym nożem na 3 równe paski , potem w poprzek na kwadraty , a te z kolei poprzekrajać po przekątnej na trójkąty. Maczać w roztrzepanych jajkach , obtaczać w tartej bułce i smażyć tak długo , jak tradycyjne kotlety mielone.

Pomysł z waflem można równie dobrze wykorzystać w wersji bezmięsnej , np. pieczarkowej. - See more at: http://arabeskadodatkowa.blogspot.com/2010/07/kotlety-w-waflu.html#sthash.nLfOKuAB.dpuf

Źródło:

http://arabeskadodatkowa.blogspot.com/2010/07/kotlety-w-waflu.html