Pierożki z dynią i soczewicą

Przekąski
05.01.2021 8:51
Pierożki z dynią i soczewicą

Pieczone pierożki z dynią i soczewicą Składniki: Ciasto: 300 g mąki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soli 60 ml oliwy z oliwek 1 żółtko Nadzienie: 800 g dyni (hokkaido albo piżmowa) 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru łyżeczka cynamonu 400 g ugotowanej soczewicy ( lub z puszki) do posmarowania: 1 żółtko, 1 łyżka mleka do posypania: 1 łyżka czarnuszki do podania sos jogurtowy- jogurt grecki ok 250 ml wymieszany z 1 łyżką oliwy i 1 łyżeczką soku z cytryny, oraz solą Wykonanie: Mąkę wymieszać w misce z solą i kurkumą, dodać oliwę i żółtko, oraz 125 ml zimnej wody, wymieszać widelcem a następnie ręką wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Pieczone pierożki z ciasta z dodatkiem kurkumy o pięknym słonecznym kolorze a w środku nadzienie z pieczonej dyni, podsmażonej cebulki i soczewicy, przyprawione cynamonem, posypane czarnuszką. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć ok 5 minut, dodać czosnek i imbir i smażyć kolejne 3 minuty, dodać soczewicę, dobrze wymieszać i całość doprawić solą pieprzem i cynamonem, dodać dynię i delikatnie wymieszać. Każdy z kawałków ciasta rozwałkować w okrągły placek o średnicy ok 10 cm, nałożyć czubatą łyżkę farszu, złożyć na pół, posmarować krawędzie wodą i skleić a następnie brzegi przygnieść widelcem tworząc wzorek. Po zrobieniu wszystkich pierożków, wymieszać żółtko z mlekiem, za pomocą pędzelka posmarować każdy pierożek z wierzchu, i posypać czarnuszką. Dynię pokroić w kostkę, polać oliwą, posolić, rozłożyć na blasze i piec w 190 stopniach przez ok 30 minut aż będzie miękka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cookingforemily.pl/2020/11/pieczone-pierozki-z-dynia-i-soczewica/