Ciasto jogurtowe z truskawkami

Bartek
Ciasta
18.06.2020 21:37
Ciasto jogurtowe z truskawkami

Składniki na ciasto jogurtowe z truskawkami: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 330 g gęstego jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 400-500 g truskawek cukier puder do dekoracji szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: 1. Ciasto jogurtowe z truskawkami to pyszne, delikatne i wilgotne ciasto, które z pewnością pokocha każdy miłośnik truskawek. W okresie letnim bardzo często piekę ciasta jogurtowe z różnymi owocami, tym razem przyszedł czas na truskawki. Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy, może to potrwać nawet 10 minut. W następnej kolejności stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę razem z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Blachę z ciastem jogurtowym wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. 5. Blachę o wymiarach 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowane ciasto jogurtowe. Jajka i jogurt naturalny należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki. Jajka i jogurt należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki. Następnie wlać pół szklanki oleju oraz dodać 330 g gęstego jogurtu naturalnego. Im krócej tym lepiej, ciasto będzie bardziej puszyste, zatem miksujemy tylko do wyczerpania składników sypkich.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2020/06/ciasto-jogurtowe-z-truskawkami/