Włoski sos bolognese

Makarony
29.12.2020 15:17
Włoski sos bolognese

Jest bardzo smaczny, dlatego ja polecam go nie tylko do makaronów, ale również do …ryżu …kasz …placków …klusków …lasagne …lub zapiekanek.🥛W składzie jest mleko jednak, jeśli masz alergię lub nietolerancję pokarmową, zastąp je mleczkiem kokosowym lub innym mlekiem roślinnym. Zamiast sera, po wierzchu możesz posypać listkami bazylii lub natką pietruszki🥛 Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego 400 ml przecieru pomidorowego 200 ml mleka (słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego) 150 ml czerwonego wina 1 marchew 2 gałązki selera naciowego 1 cebula 100 g boczku wędzonego (oryginalnie powinna być pancetta) Bardzo smaczny… gęsty… sycący pomidorowo-mięsny sos🙂 W naszym kraju popularne stało się podawanie go do spaghetti, choć niektórzy twierdzą, że bardziej pasuje do tagliatelle. 2 liście laurowe sól i pieprz łyżka oliwy lub masła do posypania: tarty parmezan Gałązki selera, cebulę, marchewkę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub rondelku rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojone składniki i smaż przez ok. 5 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarnesos.com.pl/wloski-sos-bolognese/