Seromakowiec SKŁADNIKI na blaszkę 25 x 35 cm: Na kruche ciasto: 1 ½ szklanki mąki pszennej 100 g miękkie masło ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 żółtka Masa serowa : 1 kg twaróg sernikowy (u mnie President ) 5 jajek 2 op. budyń waniliowy 100 g – rozpuszczone masło 2/3 -1 szklanka cukier puder 1 op. cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżki rodzynek lub skórki pomarańczowej kandyzowanej masa makowa: puszka gotowej masy makowej- 900 g 3 łyżki – kasza manna 1 łyżka miodu 1 łyżka – rodzynki kilka kropel olejku migdałowego ? 400 g- mak suchy mielony 400 g 1 ½ szklanki gorącego mleka 2 jajka 1 szklanka – cukier puder 1 szklanka 1 op. cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej kilka kropel – aromat migdałowy 150 g – bakalie (siekane orzechy włoskie, siekane migdały, rodzynki namoczone w gorącej wodzie) 2 łyżki – kandyzowana skórka pomarańczowa Mak mielony zalewamy gorącym mlekiem i pozostawiamy go na około 15 minut. Twaróg sernikowy mieszamy za pomocą trzepaczki z całymi jajkami i cukrami, dodajemy suche budynie, na końcu wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy rodzynki, łączymy na jednolitą masę za pomocą rózgi Do blaszki (25 x 35 cm ) wyłożonej kruchym ciastem przekładamy masę makową, a następnie masę serową , powierzchnię sernika z makiem wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (góra – dół) i pieczemy przez 60 minut. Jeśli szukacie innych przepisów na święta to zapraszam : – pyszne ciasta na Święta – ciasta z makiem Święta – serniki Sernik z makiem. W miseczce mieszamy cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny (albo z sokiem pomarańczowym), aż będzie gładki i lejący, smarujemy ciasto ja to robię za pomocą pędzelka. Seromakowiec jest pyszny i prosty do zrobienia, wilgotny i miękki po kilku dniach, nawet po 3 dniach smakuje jak świeżo upieczony, Można go zrobić bez spodu tylko masa serowa i masa makowa, ale ja wolę Seremak na kruchym spodzie, do tego lukier i dekoracyjna posypka. Lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Jak zrobić masę makowa z suchego maku zamiast masy makowej z puszki Wystudzony sernik z makiem wyjmujemy z piekarnika i przygotowujemy lukier. Wcześniej piekłam seromakwoiec z tego przepisu, ale stwierdzam, że ten przepis jest dużo szybszy i łatwiejszy do zrobienia, chociaż w smaku jest taki sam! Przygotowujemy kruchy spód łącząc wszystkie składniki na ciasto, mieszając wszystko mikserem aż utworzy się kula, lub zagniatamy ciasto ręcznie.