Domowy ketchup ze świeżych pomidorów

Ewelina
Przetwory
26.08.2015 21:35
Domowy ketchup ze świeżych pomidorów

Przepis na domowy ketchup ze świeżych pomidorów: Składniki: 15 sztuk dużych pomidorów ok. 2 kg pomidorów 1 łyżka oleju rzepakowego 2 cebule 2 ząbki czosnku ¼ szklanki octu balsamicznego lub czerwonego octu winnego 2 łyżeczki soli ½ czarnego łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka pasty imbirowej ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ szklanki cukru trzcinowego Przygotowanie: Pomidory nacinamy na krzyż na czubku, parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, wycinając jednocześnie zgrubiałą końcówkę, jak ktoś chce to może usunąć gniazdka nasienne. Jeśli chcemy ketchup wykorzystać na bieżąco, to po ostudzeniu można go trzymać w lodówce przez kilka dni lub zamknięty w słoikach bez pasteryzacji też wytrzyma w lodówce ok. miesiąca. Jeśli chcemy mieć ketchup w słoikach na zimę, to gotowy gorący ketchup przelewamy do suchych, wyparzonych słoików, zakręcamy pokrywki i pasteryzujemy w garnku, wyłożonym ściereczką. Polecam też przepis na salsę paprykową, którą przygotowywałam kilka dni temu oraz zeszłoroczne przepisy na pastę paprykową i pyszny domowy sos pomidorowy na zimę. Domowy ketchup ze świeżych pomidorów wyszedł idealny w smaku, powiem szczerze, a to co nie zmieściło się do słoików wyjadłam łyżeczką. Pasteryzowanie ketchupu w piekarniku: słoiki wypełnione ketchupem wstawiamy do nagrzanego do 100 stopni C piekarnika i podgrzewamy przez około 20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/marynaty/domowy-ketchup-ze-swiezych-pomidorow/
damsko męskie spojrzenie na kuchnię

damsko męskie spojrzenie na kuchnię

Ewelina