Sałatka z bulgur i serem mozzarella

Jolanta
Sałatki
31.08.2016 6:55
Sałatka z bulgur i serem mozzarella

Składniki: ¼ sałaty lodowej pokrojonej w cienkie paski ½ szklanki suchej drobnej kaszy bulgur, opakowanie – ser mozzarella, czarne oliwki, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka oliwy, sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki pasta paprykowa Przygotowanie: Lubię drobną kasze bulgur, gdyż nie trzeba jej gotować, wystarczy zalać ją wrzącą wodą lub gorącym bulionem, przykryć na ok. 10 minut, a potem wymieszać widelcem aby zrobiła się sypka i gotowe, reszta to kwestia dodatków które wykorzystamy. Kısır Tarifi to sałatka sporządzana z drobnoziarnistej bulgur, przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów, świeżych ogórków, papryki lub pasty z pieczonej z papryki, cebuli i świeżych ziół. Drobną kaszę bulgur wsypujemy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę masła i zalewamy wrzącą wodą, ciut powyżej powierzchni kaszy i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut aby kasza wchłonęła wodę (podobnie przygotowujemy kuskus). Ser mozzarella kroimy w plastry, kładziemy je na rozgrzanej i lekko natłuszczonej oliwą patelni grillowej, gdy zacznie się rozpuszczać ściągamy plastry lekko je zwijając do środka. Ta kasza bulgur została wymieszana po zaparzeniu z domową pastą paprykową, która nadała jej nie tylko lekko pikantnego smaku lecz również apetycznego, pomarańczowego koloru, Następnie dodajemy 1 łyżkę domowej pasty paprykowej i dokładnie mieszamy kaszę widelcem, aż ziarna zrobią się pomarańczowe, następnie dodajemy trochę posiekanej natki pietruszki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ponieważ mozzarella rozpuszcza się na grillu i robi się lekko lejąca, trzeba ją delikatnie zwinąć w pół .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/salatki/bulgur-salad-mozzarella/