Piernikowe bajaderki

Magdalena
Desery
29.12.2020 10:07
Piernikowe bajaderki

Nic tylko robić i… jeść 😉 Piernikowe bajaderki – prosty deser bez pieczenia Składniki: - 180 g pierniczków bez lukru* - 20 g suchych połamanych wafli* - 2 łyżki masła extra OSM Radomsko - 3 łyżki dżemu wiśniowego z kawałkami wiśni - 2 pełne łyżki żurawiny Bakalland - 2 łyżki czerwonego słodkiego wina lub innego alkoholu np. nalewki (ale wówczas należy dostosować ilość alkoholu) - czekolada na polewę – u mnie około 180 g czekolady Stracciatella - zmielone orzechy laskowe do posypania kulek Takie małe piernikowe kule w czekoladzie są nie tylko doskonałym pomysłem na deser, ale też sposobem na wykorzystanie połamanych lub zapomnianych kawałków ciastek, pierniczków, ciast, muffinek, wafli itd. Spróbujcie. Miskę z masą wkładamy na około 15-20 minut do lodówki w celu schłodzenia masy. Ale w wersji piernikowej powinny przeważać pierniczki lub piernik Przygotowanie: Pierniczki i wafle wkładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, idealne na każdą okazję 🙂 Jeśli tak polecam Wam prosty przepis na piernikowe bajaderki. Odstawiamy bajaderki w chłodne miejsce, aby czekolada zastygła. A może po prostu macie ochotę na coś słodkiego?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/piernikowe-bajaderki/