Świąteczny śledź w trzech odsłonach

Agata
Przekąski
29.12.2020 10:10
Świąteczny śledź w trzech odsłonach

Świąteczny śledź w trzech odsłonach Ryba na zdrowie Mięso ryb charakteryzuje się wyjątkowymi zaletami żywieniowymi, obok wysokiej wartości odżywczej białek, na szczególne podkreślenie zasługuje bogactwo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (szczególnie D i A) oraz rzadko spotykanych mikroelementów (jod, selen). Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 6 filetów śledziowych Marynata: 1/2 szklanki octu 10% 1 i 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka gorczycy 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 4 goździki Sos żurawinowy: 250 żurawiny 5 łyżek cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka chrzanu Sos tatarski 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe pół słoika marynowanych prawdziwków prawdziwków 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól pieprz Sos chrzanowy mały słoiczek startego chrzanu 2 jajka ugotowane na twardo gęsta śmietana szczypta cukru sól szczypta kwasku cytrynowego Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Sos tatarski Jajka i ogórki ścieramy na grubej tarce lub kroimy w kostkę, grzyby drobniutko kroimy Dodajemy majonez i jogurt, mieszamy i przyprawiamy. Sos chrzanowy Chrzan odciskamy z na nadmiaru płynu na sitku. Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w 100 g są tylko 162 kcal. Wśród nich wyróżnia się śledź, zdecydowanie jest go najwięcej, bo i sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Wkładamy do niej śledzie, przykrywamy i odstawiamy na 1 dzień w chłodne miejsce. Wiadomo, że to one są jednym z bohaterów Wigilii, ale jemy je także w pozostałe świąteczne dni. Marynowany świąteczny śledź w trzech odsłonach, to ryba z trzema pysznymi domowymi sosami: żurawinowym, chrzanowym i tatarskim. Śledzie zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki temu korzystnie wpływają na pracę serca, pamięć i naszą odporność. Sos żurawinowy Do garnuszka dodajemy 250 g świeżej żurawiny, 5 łyżek cukru i sok z 1/2 cytryny. Goszczą one na naszym stole w kilku odsłonach i smakach. Śledzie są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię, bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać tłuszcz i ułatwiają przemianę materii.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/12/swiateczny-sledz-w-trzech-odslonach.html