Przepis na puree z kalafiora z parmezanem Składniki: 500g kalafiora 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki parmezanu sól, pieprz sezam (opcjonalnie) – u mnie biały i czarny Kalafiora podziel na różyczki i każdą z nich dokładnie umyj. Aby uzyskać półtwardego kalafiora, należy unikać wstawiania kalafiora do zimnej wody – najlepiej wrzucić go do garnka, gdy woda w nim już wrze, a następnie gotować przez około 9-11 minut, w zależności od wielkości różyczek. Odcedź kalafiora, wrzuć znowu do garnka, a następnie dodaj łyżkę masła, łyżkę śmietany oraz starty na drobnych oczkach parmezan, Całość dokładnie zmiksuj blenderem, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Najlepiej ugotować kalafiora al dente, przegotowany kalafior stanie się wodnisty, przez co puree będzie mniej smaczne. Zobaczcie również przepisy na szybkie zupy kremy z wykorzystaniem kalafiora: