Keto muffiny piernikowe (Palo, LowCarb)

Paulina
Ciasta
22.12.2020 16:24
Keto muffiny piernikowe (Palo, LowCarb)

Muffiny piernikowe Składniki Muffinki piernikowe - 4 szt. jajka - 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska - 70 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ½ szklanki) - ½ szklanki oliwa z oliwek - ¼ szklanki olej z awokado - 250 g puree z dyni zwarte w konsystencji, najlepiej z dyni Hokkaido lub startej świeżej dyni - 100 g mąka kokosowa (ok. ¾ szklanki) +/- w zależności od stopnia chłonności - 1 łyżeczka soda kuchenna - 2 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny) - 1,5 łyżeczki przyprawa do piernika najlepiej domowa z tego przepisu Krem maślano – jogurtowy - 0,25 szklanki masło klarowane lub nierafinowany olej kokosowy w temperaturze pokojowej - 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ¼ szklanki) - 150 g jogurt kokosowy gęsty - 12 sztuk żurawina świeża - 0,5 łyżeczki cynamon mielony do posypania (opcjonalnie) Te akurat zostały zrobione na bazie purée z dyni, ale myślę, że inne zwyczajowe piernikowe wypełniacze takie jak powidła śliwkowe lub mus jabłkowy też się nadadzą. A te w temperaturze pokojowej – zwłaszcza w chłodne miesiące – mają tendencję do tężenia, co wpływa także na końcową konsystencję wypieku. Są to babeczki kakaowe z cukinii, muffiny z granolą i cytrynowe muffinki z borówkami. Jest to bardzo wygodna forma podawania słodkości – podzielone już na porcje, więc z wyprzedzeniem wiadomo ile osób będzie mogło się poczęstować. No i dynia generalnie dobrze czuje się w towarzystwie przyprawy do piernika, więc keto muffiny piernikowe były od początku skazane na sukces… Mąkę kokosową wymieszać z sodą, kamieniem winnym i przyprawą do piernika, po czym dodać tę mieszankę do masy jajecznej razem z dynią. Na fali zimowo – świątecznych przepisów popełniłam ostatnio kolejną ich wersję – keto muffiny piernikowe. Za to krem, który przyozdobił muffiny to już właśnie historia z masłem klarowanym w roli głównej. Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂 Keto muffiny piernikowe – ich sekret tkwi w oleju Właściwie to udało mi się znaleźć tylko trzy przepisy na blogu w tym typie. Razem z erytrytolem i jogurtem kokosowym tworzy keto krem maślany w nowym wydaniu. Białka ubić na sztywną masę z solą, dodając pod koniec słodzidło. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu. W moim przypadku oliwy i oleju z awokado. Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 – 20 minut aż muffinki będą rumiane.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://moderncavegirl.pl/recipe/keto-muffiny-piernikowe/