Polecam również rewelacyjny schab z pieczarkami w sosie śmietanowym. 4-5 plastrów schabu ok. 5-7 marchewek 1 cebula 1 por 150 g żółtej mozzarelli 2 łyżki majonezu (najlepiej o wyrazistym smaku) 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany majeranek sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso rozbijamy tłuczkiem. W Wigilię zawsze pojawiają się te same potrawy, ale już w pierwszy i drugi dzień Świąt pozwalam sobie na przygotowanie czegoś nowego, wykwintnego. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem, a z jednej strony dodatkowo niewielką ilością roztartego w dłoniach majeranku. Domyślam się, że u części osób pojawią się tradycyjne dania, a część z kolei będzie chciała wypróbować kulinarne nowości. W tym roku na świąteczny obiad będzie u mnie pyszny schab po cygańsku. Obrane marchewki kroimy na cienkie plasterki (ilość marchewki zależeć będzie od wielkości wykorzystanego przez nas naczynia. W jej skład wchodzi mieszanka 6 ziół, z czego mięta, owoc kolendry i kminku wspomagają trawienie oraz pracę żołądka i jelit. Ja zwykle układam dwie warstwy na spodzie i jedną warstwę na wierzchu mięsa). Nowością natomiast będą udka z suszonymi śliwkami, które zaserwuję na następny dzień. Podajemy z ziemniakami i np surówką z marchewki i jabłka. Dlatego u nas, po sytym posiłku, na stole pojawia się herbatka ziołowa Verdin Fix. Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy dwie warstwy marchewki (plasterek obok plasterka).