Piernik Mąka pszenna 300 g Olej kokosowy lub margaryna 30 g Cukier lub erytrytol 60 g Powidła śliwkowe lub porzeczkowe 20 g Cynamon, garam, pieprz do smaku Kakao 1 łyżeczka Soda oczyszczona 2 łyżeczki Mleko roślinne 300 ml Oliwa 10 g Polewa czekoladowa: Od zawsze wolałam piernik od pierniczków, bo wydaje mi się, że w ciasto jest bardziej aromatyczne i ma delikatniejszą teksturę. Piernik po wyjęciu i przestudzeniu najlepiej zawinąć w folię i odstawić na 3 dni do lodówki. Ciasto na piernik można odstawić nawet na parę tygodni przed pieczeniem. Wracając jednak do piernika to aby był on najlepszy musi być pełen zimowych aromatów, a to znaczy, że nie może zabraknąć cynamonu, gałki muszkatołowej, powideł, pieprzy i syropu klonowego (lub miodu). Jednym z moich ulubionych sposobów na piernik jest dodanie do ciasta pomidorów. Najlepiej przygotować go parę dni wcześniej i odstawić w chłodne miejsce aby nabrał delikatniejszej konsystencji i przeszedł wszystkimi smakami. Ale co dom to obyczaj i oczywiście wiem, że gdzieniegdzie zwyczaj robienia pierniczków i ich ozdabiania to jeden z podstawowych etapów przygotowania do świąt. Czekolada gorzka 1 tabliczka Jogurt roślinny 60 g W rondelku podgrzewamy olej, cukier, powidła, mleko i oliwę. Z kolei wielu moich czytelników bardzo lubi mój herbaciano-porzeczkowy piernik.