Składniki na śledzie po żydowsku: około 400 g solonych filetów a’la matjas 1 duża cebula 1/2 pęczka koperku 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 łyżki octu spirytusowego 10% 1/2 szklanki oleju rzepakowego szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: 🙂 Śledzie po żydowsku najlepiej przygotować 2-3 dni przed planowanym podaniem, tak aby smaki się przegryzły. Śledzie po żydowsku to świetny pomysł na Wigilię, Sylwestra, czy na przyjęcie jako zakąska do mocniejszych trunków. Śledzie po żydowsku pojawią się na naszym wigilijnym stole, a jakie śledzie będą u Was? Śledzie po żydowsku to smaczna przekąska ze śledzia z dodatkiem czosnku, majeranku, koperku oraz cebuli. Śledzie po żydowsku najlepiej smakują na 2-3 dzień. 4. Filety śledziowe osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić na mniejsze kawałki takie około 2 cm. Śledzie po żydowsku można przechowywać w lodówce do około tygodnia. Do ich przygotowania możemy użyć solonych filetów śledziowych a’la matjas, ale również takich już w oleju. W przypadku tych pierwszych – śledzie musimy odpowiednio wcześniej namoczyć, aby pozbyć się nadmiaru soli. Przełożyć do miseczki, lekko posolić, przemieszać i tak zostawić na kilka minut, aż zmięknie. 3.