łyżka oleju łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 200 g masła szklanka cukru (200 g) 200 ml mleka 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu (może też być z wiaderka) 4 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (takie na 0,5 l mleka) można również dać łyżkę cukru z pomarańczą, cukru waniliowego lub ekstraktu migdałowego, pomarańczowego, a także skórkę otartą z pomarańczy – wybieracie, co lubicie Ciasto Makowa Fantazja czyli aksamitny sernik gotowany na puszystym biszkopcie z dodatkiem maku to pyszny przepis na fantastyczne ciasto, które można przygotować nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Ja w rondelku na małym gazie rozpuszczam tabliczkę czekolady razem z 3 łyżkami śmietany, cały czas mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa będzie bardzo gorąca, ale jeszcze nie będzie wrzeć. Może zasmakować nawet osobom, które nie przepadają za makiem, gdyż nie dominuje od smaku ciasta, na pierwszym miejscu jest ser. Wlewamy wtedy powoli budynie z mlekiem i cały czas mieszamy, aż masa nabierze konsystencji budyniu i będzie widać lekkie bulgotanie. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę za pomocą robota kuchennego. Składniki na ciasto Makowa Fantazja: Biszkopt: 6 jajek rozmiar M szklanka cukru (200 g) Wierzch biszkoptu można polać polewą czekoladową, z białej czekolady czy lukrem i posypać płatkami migdałów, kandyzowaną skórką pomarańczową albo wylać galaretkę. Na jedną z nich wylewamy gorącą masę serową i przykrywamy drugą. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy olej oraz powoli wsypujemy mąkę z makiem.