Składniki na pomidorową roladę z szynką: 3 jajka 120 ml gorącej wody 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek zioła prowansalskie, oregano, bazylia 50 g startego żółtego sera 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g serka śmietankowego o smaku ziołowym kilka plasterków szynki Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek, a następnie je miksujemy, dolewając do nich porcjami gorącą wodę. Przed podaniem chłodzimy ją przez co najmniej godzinę w lodówce, a następnie kroimy w plastry grubości około 1-1,5 cm i gotowe 😉 Jest to alternatywa dla osób, które nie lubię szpinaku i łososia lub po prostu nie mają go w swojej lodówce, a też chcą smacznie zjeść! Następnie powstałą pianę łączymy z ciastem pomidorowym, delikatnie mieszamy łyżką i dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Była już rolada szpinakowa z łososiem teraz przyszedł czas na pomidorową roladę z szynką! Następnie część mniej gładką ciasta smarujemy serkiem ziołowym, układamy plastry szynki i zawijamy w roladę.