Śledź po węgiersku – Składniki: 3 filety śledziowe a’la matias w oleju 1 średnia cebula – ok. 120 g ok. 200 g pieczarek 1 średnia czerwona papryka – ok. 220 g pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta chili w proszku do smaku pół łyżeczki cukru do smaku 5 łyżek octu spirytusowego 10% 6 łyżek wody 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól do smaku Śledzie po węgiersku przepis Do tego przepisu na śledzie w sosie węgierskim zamiast Matjasów w oleju można użyć klasycznych, ale należy pamiętać, że wymagają one dłuższego czasu moczenia. Przepis na śledzie po węgiersku: Filety śledziowe ala Matjas włożyć do pojemnika, zalać wodą i odstawić na ok. 1,5 godziny, by się wymoczyły z nadmiaru soli. Jeśli szukacie czegoś nowego do wypróbowania na Święta Bożego Narodzenia lub na Sylwestra, to gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na śledzie po węgiersku. Wymoczone śledzie osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić na mniejsze kawałki (u mnie paseczki o szerokości ok. 1,5-2 cm). Śledź po węgiersku – to propozycja na rybkę z dodatkiem pieczarek i papryki, zanurzoną w pysznym sosie pomidorowym. Schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc lub całą dobę, by smaki odpowiednio się przegryzły. Śledzie po węgiersku warto przygotować 1-2 dni wcześniej niż mają być podane, dzięki temu wszystkie smaki zdążą się przegryźć. Polecam również wypróbować przepis na: śledzie w oleju. Wrzucić cebulę i smażyć na niedużym ogniu przez około 3-4 minuty aż cebula delikatnie się zeszkli.