Gofry ziemniaczane – Składniki: 5 średnich ziemniaków – ok. 800g (przed obraniem) 1 średnia cebula – ok. 140g 2 ząbki czosnku 2 duże jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej (lub więcej w zależności od gatunku ziemniaków) sól i pieprz do smaku pół łyżeczki słodkiej papryki olej rzepakowy do smażenia i natłuszczenia gofrownicy sos tzatziki i posiekany szczypiorek do podania PRZEPIS na sos do ziemniaczanych gofrów znajdziecie tutaj: sos tzatziki przepis Gofry ziemniaczane – Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie (mogą być też ziemniaki z resztek z obiadu, np. z dnia poprzedniego). Nałożyć po dużej, czubatej łyżce ciasta, zamknąć i piec gofry dłużej niż standardowe, tradycyjne gofry (+/- 2 minuty od czasu aż z gofrownicy przestanie wydobywać się para a gofry będą odpowiednio zarumienione i chrupiące z zewnątrz). Do ich wykonania można specjalnie ugotować ziemniaki tego samego dnia lub wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego, które np. zostały z obiadu. Gofry ziemniaczane – przepis na pyszne i proste gofry z ugotowanych ziemniaków. Podawać je z sosem tzatziki (lub sosem czosnkowym) i oprószone posiekanym szczypiorkiem. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć ją na rozgrzanym na patelni oleju aż się zarumieni.