cukru wanilinowego lub 16 g cukru z prawdziwą wanilią 250 ml oleju rzepakowego (1 szklanka) 250 ml mleka (1 szklanka) 450 g mąki pszennej tortowej (3 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 450 g truskawek cukier puder do oprószenia ciasta *szklanka o pojemności 250 ml Przepis na proste ciasto z truskawkami na oleju: Ciasto z truskawkami z poniższego przepisu to szybkie i puszyste ciasto z truskawkami w 15 minut – bo tylko tyle wynosi czas przygotowania tego ciasta. Jedyne, co się dłuży, to czas pieczenia, ale całość wykonanie w nie więcej niż 1 godzinę, tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszne ciasto z truskawkami na oleju. Ciasto z truskawkami Czerwiec kojarzy mi się przede wszystkim z ciastami z truskawkami. Ciasto z truskawkami z olejem przygotowałam w prostokątnej blaszce o wymiarach 24 cm x 35 cm. Bezpośrednio do masy przesiać mąkę pszenną tortową wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać ciasto za pomocą szpatułki, tylko do czasu połączenia się składników (nie dłużej, bo inaczej ciasto będzie mniej puszyste). Moim ulubionym jest szybkie ciasto z truskawkami – właśnie to z przepisu poniżej, ponieważ przygotowanie i wymieszanie wszystkich składników zajmuje mi około 15 minut. A jeśli Wy też macie jakieś swoje pyszne, sprawdzone przepisy na ciasta z truskawkami, to gorąco zachęcam do podzielenia się nimi w komentarzach poniżej. Proste ciasto z truskawkami- Składniki: 4 jajka rozmiar M 220 g cukru drobnego do wypieków (1 szklanka) 1 opak. Piec ciasto z truskawkami w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 – 45 minut (do zarumienienia i tzw. “suchego patyczka). Szczególnie polecam wypróbować takie moje przepisy jak: Ciasto Raffaello bez pieczenia z truskawkami Truskawkowiec bez pieczenia oraz ,Truskawkowa chmurka. Za pomocą miksera (na najwyższych obrotach) utrzeć jajka z cukrem waniliowym i drobnym cukrem do wypieków (ewentualnie może być zwykły cukier, ale drobny szybciej się rozpuszcza).