Kakaowy piernik z brandy i bakaliami

Kakaowy piernik z brandy i bakaliami

Składniki: (keksówka o długości 23-25 cm.) - 200 ml. brandy - 2/3 szklanki rodzynek - 2/3 szklanki posiekanych suszonych daktyli - 2/3 szklanki posiekanych suszonych moreli - 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich - 2 łyżki ciemnego kakao - 2 łyżki miodu - 3 jajka - 1 i 3/4 szklanki mąki - 1 łyżka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 200 g. miękkiego masła - 3/4 szklanki cukru Skórka pomarańczowa - skórki z 2 pomarańczy - 2/3 szklanki wody - 2/3 szklanki cukru Skórki pomarańczowe (bez białych części) posiekaj w cienkie paseczki. Z wody i cukru ugotuj syrop, włóż odcedzone skórki pomarańczowe i gotuj 5 minut. Na koniec przełóż do ciasta bakalie wraz z brandy, wymieszaj. Przełóż do rondelka i zalej wodą, gotuj 2 minuty. Wsyp mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami, wlej miód i dokładnie wymieszaj. Mąkę wymieszaj z sodą, kakao i przyprawą piernikową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2020/12/kakaowy-piernik-z-brandy-i-bakaliami.html