Co zrobić z buraków z barszczu? Kopytka

Agnieszka

Obiad

16.12.2020 7:30

Co zrobić z buraków z barszczu? Kopytka

Można je pokroić w plastry, podsmażyć mocno i dodać do sałatki, ale najlepszą odpowiedzią na pytanie co zrobić z buraków z barszczu są kopytka z buraczków. Tu od razu jedna uwaga: jeśli na pytanie co zrobić z buraków z barszczu odpowiesz sobie kopytka z buraczków, to musisz mieć świadomość, że jest to dość wymagające danie. Ponieważ ciasto na kopytka z buraczków jest zupełnie inne niż ciasto na kopytka z ziemniaków, które jest zwarte, a nawet sprężyste. Ciasto na kopytka z buraczków jest luźne, dość rzadkie, trudno je wyrabiać ręką, ponieważ, po pierwsze, szybko zabarwia dłonie na czerwono:), po drugie jest wilgotne i oporne na wyrabianie. Może na tym etapie kopytka z buraczków nie wyglądają jak z katalogu, ale po ugotowaniu nabiorą ogłady i wyglądu. Kopytka z buraczków świetnie smakują z kozim serem, ale jeśli nie masz go w lodówce, użyj parmezanu, albo innego twardego sera. Co ważne, buraczki muszą być bardzo dokładnie odciśnięte z soku! I kolejna uwaga: kiedy toczysz wałeczki, z których później wytniesz kopytka, podsyp blat mąką. Jeśli wciąż masz dylematy co zrobić z buraków z barszczu, to zrób kopytka! 1 szklanka mąki ziemniaczanej Mąka pełnoziarnista do podsypania blatu ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Buraczki starte na najdrobniejszych oczkach przełóż na gęste sito i bardzo dokładnie odciśnij z wody. Tzn. sam przepis jest mega prosty, jednak trzeba pewnej wprawy w robieniu klusek śląskich, gniocchi i kopytek, żeby zrobić kopytka z buraczków. Zasada znana z gotowania kopytek ziemniaczanych, że gotuje się je około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody, tu niespecjalnie obowiązuje. Kopytka z buraczków są cięższe niż ziemniaczane i później wypływają na wierz. Co zrobić z buraków z barszczu wigilijnego? Co zrobić z buraków z barszczu? Ani bać, że kopytka z ziemniaków rozpadną się podczas gotowania. I znowu, kiedy będziesz wycinać nożem kopytka nie martw się, że przecięcia nie są gładkie, chirurgiczne, ale lekko poszarpane. Wyjmij kopytka z buraczków łyżką cedzakową, polej masłem, posyp tartym serem, Podawaj. Wyłóż na nią porcję ciasta – nie za dużą, tyle żeby utoczyć wałeczek długi na jakieś 20 cm. Wkładaj do niej kopytka – partiami, nie za dużo za jednym razem, żeby się nie posklejały. Ale też nie przesadzaj z mąką! To absolutny delikates, mięciutkie czerwone kluseczki z delikatnym posmakiem buraczków.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/co-zrobic-z-burakow-z-barszczu-kopytka/