Piernik z powidłami śliwkowymi

Łukasz
Boże Narodzenie
19.12.2020 9:18
Piernik z powidłami śliwkowymi

SKŁADNIKI 500 g mąki pszennej 50 g cukru 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 50 g miodu 150 g masła 250 ml mleka 3 jajka 400 g powideł śliwkowych 200 g suszonych śliwek PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao, sodę oraz sól wymieszaj ze sobą. Ciasto przelej do keksówki o wymiarach ok. 35x12 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 75-90 minut do suchego patyczka (mogą zostać na nim same powidła, lecz nie surowe ciasto). Tutaj nie trzeba na nic czekać, ciasto robi się w 10 minut i wrzuca do piekarnika, a po wystygnięciu od razu kroi na kawałki i podaje. 😉 Szczególnie że ten piernik z powidłami śliwkowymi jest naprawdę wyborny i sam piekę go również na co dzień, a nie tylko od święta. Jeżeli należycie do zapominalskich i nie zdążyliście nastawić ciasta na dojrzewający piernik staropolski, to ten przepis jest właśnie dla Was! 😉 Piernik z powidłami śliwkowymi Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) To przepis na idealne świąteczne ciasto last minute i nawet zyskamy czas na lepienie uszek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2020/12/piernik-z-powidlami-sliwkowymi.html