Składniki: (6 porcji) - 2 garści liści młodej pokrzywy - 1 garść liści szpinaku - 2 łyżki masła - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 3 średnie ziemniaki - 1 pietruszka - 10 cm. kawałek zielonych części pora - 1 szklanka śmietanki 30% - 2 - 2,5 szklanki wody - 1 łyżeczka listków tymianku - sól - świeżo mielony zielony pieprz - 2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie) Zupa ma swój niepowtarzalny, delikatny smak i naprawdę nie powiedzieli byście, że jest z pokrzywy. W garnku rozpuść masło, wrzuć cebulę i czosnek, podsmażaj przez 2 minuty. Polecam ją naprawdę każdemu, nawet tym, którzy nie mogą się przekonać do smaku pokrzywy. Dzisiaj przychodzę z przepisem na zupę-krem z... Smaż 2 minuty. Pietruszkę i ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę. pokrzywy :)