Składniki na śledzie korzenne w oleju: 0,5 kg filetów śledziowych solonych cebula 2 łyżki miodu 4 łyżki octu jabłkowego 150 ml oleju rzepakowego Przyprawy: łyżeczka cynamonu 5 goździków 5 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki ziaren anyżu pół łyżeczki ziaren kolendry pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki kardamonu Wszystkie podane przyprawy można zastąpić dwoma łyżkami gotowej przyprawy do piernika bez cukru, mąki i kakao w składzie. Śledzie korzenne w oleju z przyprawami jakie dodaje się do piernika to tradycyjny przepis na pyszną przekąskę nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Śledzie najczęściej trzeba po zakupie wymoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę, a jeśli są bardzo słone to 2-3 godziny. Kiedy przyprawy są już bardzo rozdrobnione, dodajemy również te w proszku i jeszcze chwilkę ucieramy, aby się dokładnie wymieszały. Taka przekąska jest prosta i szybka do przygotowania, należy jednak pamiętać, żeby ją odpowiednio wcześniej przygotować, gdyż najlepiej smakują po około trzech dniach, kiedy składniki się przegryzą. Przyprawy, których nie mamy w proszku przekładamy do moździerza i ucieramy.