Składniki na lasagne z mięsem mielonym: makaron lasagne (tyle płatów, aby naczynie do zapiekania było wyłożone czterema warstwami) 0,5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowo-wołowe) 2 marchewki cebula 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej garść oliwek (opcjonalnie) około 300 g sera żółtego (najlepiej parmezan) sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie Na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szklanka mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na makaron kładziemy 1/3 sosu mięsnego, 1/4 sera żółtego i ponownie układamy płaty makaronu. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez około minutę ciągle mieszając. Lasagne z mięsem mielonym, serem żółtym i sosem beszamelowym to pyszna włoska potrawa. Po chwili dodajemy mięso mielone i marchew startą na tarce o grubych oczkach. Płaty makaronu obgotowujemy przez około minutę w osolonej wodzie. Płaty makaronu układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem lub olejem. Całość dusimy kilka minut, na koniec można dorzucić posiekane oliwki,k.