Składniki około 30 sztuk: Ciasto: - 1 i 1/2 szkl mąki pszennej - 1/2 szkl gorącego mleka z wodą - szczypta soli - 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego Farsz: - 300 g kapusty kiszonej - 1/3 korzenia marchewki - 6-8 grzybków suszonych - 3/4 główki cebuli - sól, pieprz - olej Farsz 1. 4. Rozgrzewamy olej, cebulę kroimy na drobna kosteczkę i przesmażamy na oleju (jeśli ktoś chce może od razu cała główkę udusić z kapustą), następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, solimy i pieprzymy całość. 8. Pierogi które zrobimy, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy ściereczką bądź folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały. 8. Pierogi które zrobimy, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy ściereczką bądź folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały. Pierogi Z Kapustą Kiszoną I Grzybami Pierogi które najczęściej pojawiają się u mnie na Wigilijnym stole, bardzo smaczne z delikatnym i mięciutkim ciastem. Dzielimy je sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło. 9. Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 4-5 minut. Po tym czasie grzyby albo mielimy albo drobniutko siekamy na desce i dodajemy je do duszącej się kapusty. Podajemy z cebulką bądź odsmażamy na patelni aby miały chrupiąca skórkę :) 5. Kapustę wraz z grzybami i marchewką dusimy przez około 60 minut, co jakiś czas mieszając ją i podlewając wodą. 3. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w wodzie i kroimy nożem na drobniejsze kawałeczki. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło.