Drożdże świeże 25 g Olej kokosowy 60 g Cukier lub erytrytol 60 g Sól 1/2 łyżeczki Cynamon 1 łyżeczka Zakwas 100 g Nadzienie: Cukier lub erytrytol 60 g Cynamon 2 łyżki Woda 2 łyżki Krem do podania: Tofu naturalne 180 g Majonez roślinny 20 g Olej kokosowy 57 g Cukier puder 60 g Aromat waniliowy opcjonalnie Sól szczypta Drożdże mieszamy dokładnie z ciepłym mlekiem, wodą, cukrem i łyżką mąki. Bułeczki cynamonowe – 12 sztuk Mąka pszenna 513 g Mleko roślinne 237 g Woda 70 g Zwijamy i kroimy na 12 części, które odstawiamy na papier do pieczenia na 30 minut. Są przygotowywane z ciasta drożdżowego lub na zakwasie albo tak jak w moim przypadku trochę tego i trochę tego. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach mniej więcej 60 cm x 30 cm. Jeśli podczas któregoś razu zauważymy, że ciasto znacznie zwiększyło już swoją objętość to kończymy ten proces i wstawiamy na godzinę do lodówki. Odstawiamy na maksymalnie 5 godziny do wyrośnięcia (co pół godziny rozciągamy i zagniatamy ciasto). Bułeczki cynamonowe znane jako cynamonki, cinnamon rolls lub kanelbulle to tradycyjne szwedzkie bułeczki z dodatkiem cynamonu. W tym czasie możemy zblendować składniki na krem. Składniki na bułeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu będzie można je łatwo kroić, a po upieczeniu będzie miało przyjemniejszą strukturę. Nic nie może się równać z podgrzanymi, ciepłymi bułeczkami cynamonowymi i kubkiem kakao.