Drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami

Judyta
Dania mączne
18.12.2020 8:05
Drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami

Drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami Mój przepis na: Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 250 g ciepłego mleka 1 żółtko jajka 1 całe jajko 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 60 g masła Farsz 400 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 20 g oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka zmielonego kminku 1/2 łyżeczki pieprzu 60-70 g suszonych grzybów 50 g masła Sposób wykonania: Farsz Namocz grzyby przynajmniej przez godzinę Kapustę kiszoną lekko odciśnij i dość drobno pokrój Na dno garnka nalej ok 10 g oleju, wrzuć kapustę i gotuj do miękkości, co jakiś czas mieszając Grzyby ugotuj w w wodzie, w której się moczyły, a następnie odsącz je z wody i drobno posiekaj Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na dużej patelni, na maśle na złoty kolor Rozpuść masło i pozostaw do ostudzenia Do miski z drożdżami dodaj żółtko jajka i masło, wsyp mąkę, a na mąkę nasyp sól Wyrabiaj ciasto ręką przynajmniej 15 minut, przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok 30 min Silikonową stolnicę/matę oprósz mąką (lub zwykłą stolnicę wyłóż papierem do pieczenia i oprósz mąką) Wyłóż na matę wyrośnięte ciasto i rozwałkuj na placek o grubości ok 0,5 cm Nagrzej piekarnik do 180 st (góra – dół, bez termoobiegu) Kulebiak wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 35 min. Miejsce łączenia rulonu dobrze sklej, posmaruj rozkłóconym jajkiem i obróć tak by było pod spodem Sklej także końce rulonu Całe ciasto posmaruj jajkiem, i lekko ponakłuwaj widelcem Nigdy wcześniej go nie robiłam i nie jadłam, a byłam bardzo ciekawa jak smakuje drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami. Za pomocą maty zwiń ciasto z farszem w rulon lekko dociskając Wyłóż farsz na ciasto i równo go rozprowadź pozostawiając wolne brzegi ciasta

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://myslipotarganej.pl/drozdzowy-kulebiak-z-kapusta-i-grzybami/