Wtedy będą jeszcze lepsze! 😉 Pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Ciasto półkruche: 500 g mąki pszennej 200 g masła 1 całe jajko + 1 żółtko 100 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka soli Farsz: 750 g pieczarek 3 cebule 3 łyżki klarowanego masła sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% czarnuszka PRZYGOTOWANIE Ciasto półkruche Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą. Dlatego obok tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami muszą się również pojawić te wyborne pierogi z półkruchego ciasta wypełnione pieczarkowym farszem po same brzegi. Przygotowanie pierogów Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość około 2-3 mm i powycinaj z niego koła o średnicy 10-12 cm. Tutaj zdradzę Wam mój mały sekret – do farszu z pieczarek zawsze dodaję odrobinę sosu sojowego, który genialnie podkręca jego smak i sprawia, że pierogi są jeszcze lepsze. Pieczone pierogi z tego przepisu można również przygotować z dodatkiem leśnych grzybów, jeżeli macie ich pod dostatkiem. Na każdy okrąg nałóż po solidnej łyżce farszu i sklej ze sobą brzegi, jak na pierogi. Te pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką to w moim domu świąteczna klasyka. Można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno pomiędzy świątecznymi posiłkami. Pieczarki obierz i pokrój według uznania (ja czasami siekam je drobno, a innym razem kroję w duże kawałki).