Schab gotowany w rękawie – mięciutki i delikatny

Milena
Przekąski
16.12.2020 12:14
Schab gotowany w rękawie – mięciutki i delikatny

Składniki na schab gotowany w rękawie: duży kawałek schab u około 1,2 kg (wzięłam taki przeplatany tłuszczem, dzięki niemu mięso jest bardziej soczyste i kruche) 3 ząbki czosnku łyżeczka soli peklowej (można użyć zwykłej, ale mięso nie będzie wtedy tak różowe) łyżka oleju po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej łyżeczka majeranku niecałe pół łyżeczki pieprzu łyżeczka soli kuchennej Przygotowanie Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Po tym czasie mięso w worku przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, tak aby było w niej całkowicie zanurzone. Do wody może przedostać się część marynaty, ale nie przejmujemy się tym. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso, które wkładamy do rękawa do pieczenia (może to też być woreczek przeznaczony do szynkowara). Całość gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę (licząc od momentu zagotowania się wody). Po godzinie garnek odcedzamy z wody, mięso wyjmujemy z worka i pozostawiamy do przestygnięcia. Natomiast mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne, miękkie i soczyste.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/12/schab-gotowany-w-rekawie-mieciutki-i-delikatny/