Tartaletki z kremem śmietankowym i truskawkami

Alicja
Desery
01.06.2017 15:21
Tartaletki z kremem śmietankowym i truskawkami

Składniki Ciasto - 180 g mąki tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g zimnego masła - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka - szczypta soli - 6 łyżeczek konfitury z dzikiej róży - 250 ml śmietany kremówki 30% - 3 łyżki serka mascarpone - 50 g białej czekolady - 12 truskawek - kilka listków mięty - 6 foremek do tartaletek o śr. 12 cm Przygotowanie Ciasto Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jeśli nie chcecie, aby środki były lekko wyrośnięte możecie przed pieczeniem położyć na cieście kawałek folii aluminiowej, wsypać na nią suchy groch i w takiej formie włożyć do piekarnika. Gdy będzie gotowe wkładamy je do lodówki na kilka godzin (jeśli się Wam śpieszy możecie użyć zamrażarki, wtedy czas chłodzenia będzie dużo krótszy - ok. 15 minut). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,4 cm i wycinamy okręgi o średnicy 14-15 cm . Foremki wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Jeśli nie posiadacie silikonowych foremek, posmarujcie formy masłem i posypcie bułką tartą przed włożeniem ciasta do piekarnika. Dodajemy masło pokrojone w małe kostki i siekamy nożem do momentu utworzenia się kruszonki. Owoce Truskawki kroimy w plasterki i układamy na kremie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://czekoladowa---muffinka.blogspot.com/2017/06/tartaletki-z-kremem-smietankowym-i.html